کیت بوستر تقویت آنتن تلویزیون
کیت بوستر یک تقویت کننده (فرکانس بالا) می باشد که جهت تقویت امواج ضعیف موج SW یا FM رادیو به کار می رود. بوستر، تاریخ الکترونیک را به همراه خود دارد، ممکن است امروزه مانند قبل کاربردی نباشد، ولی جزئی از تاریخ الکترونیک است.
تکنولوژی این گجت مربوط به سال ها پیش است. برفک تلویزیون در اثر امواج ضعیف در منطقه بوجود می آمد و باعث رنج بسیاری از علاقمندان، به این قوطی جذاب می شد. امروزه با توجه به گسترش پهنای باند امواج تلویزیون و تبدیل آن ها به دیجیتال، بوستر برای امواج رادیویی کارایی مناسب تری خواهد داشت. این کیت با ضریب تقویت 17 دسی بل (دسیبل واحد اندازه گیری فشار صدا است)امواج ورودی را در خروجی ده برابر قویتر تحویل می دهد.
محتویات بسته :
1- مجموعه فیبر مسی و قطعات الکترونیکی
2- جزوه راهنمای استفاده از کیت، در راستای حفاظت از محیط زیست تولید جزوه های کاغذی متوقف شده است.
3- لوازم جانبی
شیوه ساخت مدار بوستر
ابتدا قطعات موجود در بسته بندی را لیست زیر تطابق دهید. مقاومت ها را با رنگ های روی بدنه شناسایی کنید . دیگر قطعات بایستی کد مربوطه را از روی بدنه آن ها بخوانید.
چهار عدد مقاومت موجود در کیت را با توجه به رنگ بندی روی بدنهشان و فهرست قطعات در محلهای R1 تا R4 روی فیبر به صورت خوابیده قرار دهید و پایههایش را لحیم کنید.
خازنهای سرامیکی را در محلهای C1 تا C3 قرار دهید. مقدار ظرفیت خازن سرامیک روی بدنه آن نوشته شده است. همچنین خازن سرامیک قطب ندارد.
ترانزیستور BF99 که یک ترانزیستور منفی یا NPN است. با توجه به پایهها و شکل بدنه و طرح روی فیبر در محل T روی فیبر قرار دهید. به طوری که سطح صاف و سطح نیمدایره آن با تصویر روی فیبر یکسان باشد. حروف نوشته شده روی فیبر c e b نمایانگر پایه های کلکتور، بیس و امیتر ترانزیستور میباشند.
پس از انجام مراحل بالا، با استفاده از سیم های افشان برش خورده در بسته بندی، دو رشته را به نقاط IN و دو رشته هم به نقاط OUT جهت ورودی و خروجی کیت و دو رشته سیم قرمز و مشکی هم به نقاط + و - که با حرف V مشخص شده، وصل کنید.
راه اندازی مدار بوستر تقویت آنتن تلویزیون
تغذیه مناسب برای راه اندازی کیت بوستر 6 تا 12 ولت DC است. با استفاده از ولتاژ 12 ولت حداکثر ضریب تقویت از مدار را خواهید گرفت. دقت کنید مثبت و منفی باتری یا آداپتور را جابجا به کیت وصل ننمایید. در ضمن اگر سیم آنتن مورد استفاده شما از نوع کواکسیال میباشد؛ مغزی سیم آنتن را چه در ورودی و چه در خروجی به محل + لحیم کنید. سپس سیم شیلد اطراف مغزی را به محل - خروجی و ورودی متصل کنید. سیم دیگر که از آنتن تلویزیون یا رادیو میآید را به نقاط IN و سیم خروجی کیت OUT را به تلویزیون وصل کنید. به عبارتی کیت بوستر سر راه سیم آنتن تلویزیون قرار میگیرد. هرچه کیت به آنتن نزدیکتر باشد، کیفیت مطلوبتری را خواهید داشت.
آزمایش کیت:
حال آنتن تلویزیون را از حالت تنظیم خارج کنید؛ تا تصویر گیرنده برفکی شود، سپس کیت بوستر را سر راه سیم آنتن و دستگاه گیرنده تلویزیون قرار دهید. اگر همه مراحل ساخت و مونتاژ را درست انجام داده باشید؛ در اثر تقویت امواج توسط کیت بوستر، کیفیت تصویر بهبود پیدا میکند. یکی دیگر از موارد استفاده از کیت بوستر تقویت ایستگاههای FM است. برای این منظور یک سیم از پایه + OUT به آنتن رادیو وصل کنید و یک تکه سیم بلند دیگر به عنوان آنتن به + IN وصل کنید.
علاوه بر اینها، کیت بوستر به عنوان تقویت کننده امواج کوتاه بکار میآید. در این حالت برای تقویت ایستگاههای SW شبیه به حالت FM عمل کنید.
نکته مهم:
در صورتی که تلویزیون شما ایستگاه را بخوبی دریافت میکند،لزومی به نصب بوستر روی آنتن نمیباشد. چون در این صورت نه تنها تصویر تلویزیون بهتر نمیشود، بلکه باعث بروز پارازیت و خرابی آن میگردد. لازم به ذکر است که کیت بوستر را برای تقویت سیگنالهای خیلی ضعیف به کار ببرید.
شرح تخصصی عملکرد مدار:
بوستر مداری است شامل یک طبقه تقویت امواج رادیویی (امواج تلویزیون در گروه امواج رادیویی می باشند). مدار زیر یکی از ساده ترین مدارات بوستر می باشد که با استفاده از یک ترانزیستور فرکانس امواج تلویزیونی ضعیف را تقویت (در یک مرحله) می کند.
بایاسینگ(بایاس کردن به معنای تغذیه نمودن و اعمال ولتاژ به صورت صحیح به هر قطعه ای از جمله ترانزیستور می باشد و در صورتی که بایاسینگ صحیح انجام نشود ترانزیستور نیز به صورت درست عمل نکرده و تقویتی صورت نمی گیرد) این مدار را اصطلاحاّ بایاسینگ سرخود می گویند که مقاومت های R1 و R2 به ترتیب ولتاژهای کلکتر و امیتر( پایه های ترانزیستور را امیتر (Emitter) ، بیس (Base) و کلکتور (Collector) می نامند که امیتر را با حرف E ، بیس را با حرف B و کلکتور را با حرف C نمایش می دهند) و R3 و R4 ولتاژ بیس را تامین می کنند. خازن C1 فرکانس های بالا را که در تغذیه ایجاد می شود حذف نموده و از تاثیر آن در مدار جلوگیری می کند. خازن C3 امواج ضعیف تلویزیونی را به بیس ترانزیستور کوپل کرده و از تاثیر ولتاژ مدار به مدارات و طبقات دیگر جلوگیری می کند. خازن C2 نیز در حالتی مشابه امواج تقویت شده را به طبقات بعد (تلویزیون) کوپل می کند.
*ترانزیستور فرکانسی ، ترانزیستوری است که به علت حالت فیزیکی ساختمان آن در فرکانس های بالا خاصیت خازنی بین پایه های کلکتور و امیتر آن ایجاد نشود.
مشخصات
- کاربری
- مناسب برای کاردستی
- تعداد قطعات
- 8 عدد
- ابعاد فیبر
- 4*3
- سطح تجربه مورد نیاز
- مبتدی
- ولتاژ مورد نياز
- 6 تا 12 ولت DC
- فیبر مدار چاپی
- استخوانی تک رو 0.8
- چاپ مس
- ندارد
- اقلام همراه محصول
- 6 رشته سیم افشان
- آموزش ساخت
- دارای دفترچه آموزش